Головна Перші страви Гаспачо


Гаспачо

Гаспачо

Холодний суп із стиглих томатів - дуже смачний! Особливу в літню спеку!


Страва відноситься до холодних супів. Гаспачо походить з італійської кухні. По суті – це суміш стиглих помідорів і огірків, з додаванням оливкової олії і прянощів. Спочатку гаспачо вважалась стравою простих селян. Згодом, холодний суп з томатів завоював застілля вельмож та знатного люду.

Смак гаспачо буде залежати від якості помідорів. Вони мають бути стиглими і м’ясистими. Тож ретельно ставтеся до вибору томатів.

 

I. Класичний гаспачо

Для приготування класичного гаспачо необхідні такі інгредієнти:

- 500 грамів стиглих червоних помідорів;

- 1 цибулина;

- 1 огірок;

- 1 болгарський перець;

- 3 склянки томатного соку;

- 1 пучок кінзи;

- 30 мл винного оцту;

- 5 столових ложок оливкової олії;

- соус табаско.

Готується класичний гаспачо дуже швидко і просто:

- ретельно вимити всі овочі і почистити від плодоніжок, насіння;

- половину помідорів, цибулі, огірка і перцю перетворити в пюре за допомогою бленд ера;

- до отриманої суміші додати томатний сік, оливкову олію, дрібно нарізану кінзу, кілька капель соусу табаско – все добре перемішати;

- решту овочів нарізати дрібними кубиками і засипати до супу;

- приправити сіллю і перцем;

- поставити до холодильника на декілька годин.

 

II. Зелений гаспачо. Ми звикли до червоного кольору гаспачо, але спробуйте приготувати не менш смачний, але трохи інший гаспачо.

Для приготування зеленого гаспачо потрібні такі інгредієнти:

- 1 болгарський зелений перець;

- 2 огірки;

- 100 грамів білого хліба;

- 1 зубок часнику;

- 100мл оливкової олії;

- 1 цибулина;

- 1 пучок петрушки;

- 1 літр мінеральної води;

- перець;

- сіль.

Зелений гаспачо готуємо наступним чином:

- у хліба зрізаємо скоринку і замочуємо в теплій воді;

- всі овочі ретельно вимити, очистити від насіння, плодоніжок і помістіть і чашу блендера;

- перетерти до утворення пюре;

- потім додати спеції за смаком, оливкову олію, оцет і 1 літр негазованої мінеральної води;

- все добре перемішати і поставити в холодильник на 2-3 години;

- коли всі овочі добре промаринуються, знову збити блендером;

- розлити по тарілках і прикрасити гілочками петрушки.

 

III. Пікантний гаспачо.

Для приготування пікантного гаспачо необхідні інгредієнти:

- 500 грамів стиглих помідорів;

- 2 огірки;

- 2 болгарських перці;

- 200 грамів черешні;

- стручок перцю чилі;

- морська сіль;

- оливкова олія;

- 2 зелених яблука;

- зелень базиліку;

- чорний мелений перець.

Готуємо пікантний гаспачо готується наступним чином:

- яблука, огірки, перець і черешню вимити і очистити від насіння, плодоніжок, зайвої шкірки і перемолоти в блендері;

- додати сіль, перець, чилі і оливкову олію за смаком;

- поставити до холодильнику на декілька годин;

- розлити по тарілкам і прикрасити зеленню базиліку.

 

IV. Гострий гаспачо з чіпсами.

Для приготування гострого гаспачо з чіпсами необхідні такі інгредієнти:

- 600 грамів стиглих помідорів;

- 1 огірок;

- пів лимону;

- 200 грамів пармезану;

- 3 столові ложки оливкової олії;

- чорний мелений перець;

- сіль;

- соус табаско.

Рецепт приготування гострого гаспачо з чіпсами наступний:

- помідори занурити в киплячу воду і зняти шкірку, дрібно нарізати;

- огірок почистити і теж подрібнити;

- з лимону вичавити сік;

- в чашу покласти помідори, огірки і лимонний сік – збити в одну масу за допомогою блендеру;

- додати оливкову олію і приправити спеціями на власний смак;

- поставити в холодильник на декілька годин;

- духовку розігріти до 200 градусів;

- протвінь вистелити пергаментом і викласти пармезан кругами, притиснувши ложкою;

- випікати 5 хвилин;

- вийняти з духовки і швидко перекласти на качалку, щоб надати форму;

- охолоджений суп розлити по тарілкам і подавати з чіпсами.

 

Приготуйте гаспачо влітку! Коли настануть спекотні дні і сезон стиглих томатів. Скуштуйте, адже це надзвичайно смачна страва. Гаспачо стане вашою улюбленою стравою.

 


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Борщ

Борщ

Борщ - це одна з традиційних українських страв, яку має вміти готувати кожна господиня.

Детальніше
Омлет

Омлет

Різні рецепти найсмачніших омлетів з усього світу.

Детальніше
Суп-пюре

Суп-пюре

Детальніше