Гратен

Гратен

Чудова страва для сімейного застілля.


Якщо ви скептично ставитесь до картоплі і думаєте що з неї можна приготувати пюре чи пісмажити, то приготувавши гратен, будете здивовані. Адже він достойний називатись стравою високої кухні.

Страва з’явилась досить давно. Ніжна зпечена картопля у вершках із золотавою скоринкою не залишить байдужим навіть людей з вишуканим смаком.

Для гратену потрібно брати картоплю з високим вмістом крохмалю. Адже змішавшись з білим соусом або вершками, рідина загусне і скріпить нарізану картоплю. Так вона розімліє і буде ще смачнішою.

При готуванні гратену особливу увагу зверніть на спеції, адже мускатний горіх, прованські трави, дрібно нарізаний кріп, мелений коріандр чудово доповнює головні інгредієнти.

 

I. Картопляний гратен найпростіший. Стане альтернативою замість звичайної відварної або запеченої картоплі.

Для його приготування знадобиться:

- 1,5 кг картоплі;

- 150 грамів твердого сиру;

- 250 мл вершків будь-якої жирності, на ваш смак;

- сіль.

Готування картопляного гратену полягає в декількох діях:

- картоплю почистити, промити і нарізати кружальцями;

- в змащену форму, бажано термостійку або керамічну викласти картоплю, присолити і залити вершками;

- запікати у розігрітій духовці 30-40 хвилин;

- з допомогою ножа чи зубочистки перевірити, чи картопля приготуваталась;

- засипати подрібненим сиром і знову запекти у духовці до золотавої шкірки.

 

II.Гратен із курячого м'яса і рису.

Вишукана страва французької кухні із доволі простих і доступних інргредієнтів. Для приготування гратену із курячого м'яса і рису необхідно такі продукти:

- 2 курячих філе;

- 100 грамів рису;

- 1 цибулина;

- 2 ложки вершкового масла;

- 1 ст. ложка борошна;

- 200 мл курячого бульйону;

- 150 мл вершків;

- 100 грамів твердого сиру;

- лавровий лист;

- дрібка кмину;

- сіль;

- чорний мелений перець;

- зелень петрушки.

Приготування гратену із курячого м'яса і рису наступний:

- куряче філе промити і відварити у підсоленій воді;

- охолодити і нарізати кубиками або соломкою;

- на сковорідці розігріти 1 ложку вершкового масла і підсмажити до золотистого кольору;

- сюди ж додати промитиій рис і смажити до його потемніння;

- потім влити бульйон, додати петрушку, сіль, кмин і готувати до повного випарення рідини;

- формочки для запікання змазати маслом і викласти рис, в центрі ложкою зробити виямку і покласти куряче м'ясо;

- в посудині з товстим дном розігріти решту вершкового масла і всипати ложку борошна, швидко помішуючи до однорідності;

- потім влити вершки, не припиняючи пімішувати суміш;

- посолити, поперчити і всипати твердий сир;

- варити, доки він не розплавиться;

- залити формочки соусом і запікати в духовці до рум’яної скоринки.

 

III.Гратен з пастою (макаронами).

Ситна страва для всієї сім'ї, особливо любителів макаронів.

Для її приготування потрібні наступні інгредієнти:

- 100 грамів твердого сиру;

- 200 мл сметани;

- 2 ст. ложки сметани;

- 2 ст. ложки вершкового масла;

- 750 мл молока;

- 300 грамів макаронів;

- сіль,

- чорний мелений перець і мускатний горіх.

Готування гратену з пастою досить просте:

- в каструлю з товстим дном вилити молоко, сіль, перець, мускатний горіх і довести до кипіння;

- засипати макарони і проварити 5 хвилин;

- макарони відкинути на друшляк, а рідину залишити;

- в посудині розігріти ложку вершкового масла і всипати борошно, непреривно помішуючи;

- тоненькою струйкою вливати молоко і уварити, щоб суміш трохи загусла;

- додати сметану і ретельно перемішати, спробувати на приправи і додати за смаком;

- в вогнетривку форму перекласти макарони, залити молочною сумішшю, обережно перемішати;

- зверху посипати тертим сиром;

- випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30-40 хвилин.

Смачного!


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Паштет з печінки

Паштет з печінки

ніжний вершковий післясмак

Детальніше
Запечена картопля

Запечена картопля

смачно і ситно

Детальніше
Котлети у томатному соусі

Котлети у томатному соусі

яскраво й апетитно

Детальніше