Головна Гарячі страви Картопляна запіканка


Картопляна запіканка

Картопляна запіканка

Ситна запіканка під рум'яної скоринкою стане частим гостем на вашому столі.


Якщо ви хочете приготувати ситну і смачну страву, то варто зупинити вибір на картопляній запіканці.

До вашої уваги декілька рецептів картопляних запіканок.

 

I.Картопляна запіканка з цибулею і шинкою.

Для приготування картопляної запіканки потрібні такі інгредієнти:

-  150 мл молока;

-  800 грамів картоплі;

-  2 великі цибулини;

- 200 грамів підкопченої шинки;

- 4ст. ложки вершкового масла;

Для соусу:

- 150 мл вершків 33% жирності;

- 1 зубок часнику;

- 100 грамів твердого сиру;

- 1 ст. ложка вершкового масла;

- 50 грамів волоських горіхів;

- лавровий лист.

Розпочинаємо готувати картопляну запіканку з цибулею і шинкою:

 -очистити картоплю і цибулю, нарізати тонкими кружальцями;

- такими ж шматочками нарізати шинку;

- в форму викласти цибулю, картоплю і шинку;

- влити молоко, вершки, подрібнений часник і горіхи, лавровий лист, довести до кипіння;

- форму з картоплею, шинкою і цибулею залити молочною сумішшю,

- посипати тертим сиром, сіллю і молотим чорним перцем;

- випікати в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.

 

II. Картопляна запіканка по-гамбургські

Надзвичайно ситна і смачна запіканка. Для її приготуванні потрібні наступні інгредієнти:

- 500 грамів картоплі;

- вершкове масло;

- лимонний сік;

- 50 мл мясного бульйону;

- 4 цибулини;

- 100 грамів твердого сиру;

- 700 грамів філе білої риби;

- 1 невеликий качан савойської капусти;

- 1 яйце;

- гірчиця;

- сіль і мелений чорний перець.

Готування картопляної запіканки по-гамбургські здійснюється наступним чином:

- очищену картоплю порізати кружальцями і обсмажити на вершковому маслі, приправити сіллю і перцем;

- цибулю порізати кружальцями і також обсмажити до золотистого кольору;

- гірчицю змішати з пом’якшеним вершковим маслом і полити цією сумішшю підсмажену цибулю;

- рибне філе вимити, обсмажити на вершковому маслі, приправивши сіллю і перцем;

- в капусти видалити качан і занурити в киплячу воду на декілька хвилин, розібрати на листя;

- в форму змащену маслом спочатку викласти картоплю, потім цибулю з гірчицею, рибу, цибулю, капусту і знову картоплю;

- залити бульйоном і посипати тертим сиром;

- відправити на 20-30 хвилин до розігрітої на 180 градусів духовки до утворення золотистої скоринки.

 

III.Картопляна запіканка з м’ясним фаршем.

Для картопляної запіканки з м’ясним фаршем потрібні наступні складові:

- 400 грамів грибів;

- 800 грамів картоплі;

- 500 грамів фаршу;

- 2 цибулини;

- 2 ст. ложки томатної пасти;

- 250 мл вершків будь-якої жтрності;

- 150 грамів твердого сиру;

- спеції і сіль.

Розпочинаємо готувати картопляну запіканку з фаршем:

- картоплю очистити, порізати крупними кружальцями і відварити 5 хвилин у підсоленій воді;

- в розігрітій сковорідці підсмажити одну цибулю і нарізані пластинками гриби;

- в іншій сковорідці підсмажити другу цибулину і фарш;

- потім до фаршу додати томатну пасту, спеції і вершки, дати прокипіти;

- далі підмішати смажені гриби ;

- у змащену форму для запікання викласти половину начинки, потім проварену картоплю, знову начинку;

- в кінці посипати твердим сиром і поставити до розігрітої до 200 градусів на 30 хвилин.

 

Основою для запіканки виступає картопля. Потрібно уважно віднестись до сорту. Адже картопля має бути крохмальною, добре розварюватись. В іншому випадку, картоплю можна перетаорити в пюре. Смак буде ще кращим, більш ніжним і соковитим.


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Гуляш

Гуляш

Смачна страва угорської кухні, яка не залишить байдужим нікого!

Детальніше
Котлета по-київськи

Котлета по-київськи

Справжній шедевр!

Детальніше