Головна Другі страви Картопляні зрази


Картопляні зрази

Картопляні зрази

Традиційна страва української кухні


Як кажуть в народі, все геніально просто! Так можна сказати про картопляні зрази. Як ви вже мабуть здогадалися, головним компонентом для приготування зразів є картопля. Не випадково її називають другим хлібом, адже вона не тільки ситна, а й містить безліч вітамінів та мікроелементів.

Продукти досить прості, а рецепт надзвичайно легкий.

I. Для приготування картопляних зразів потрібні такі інгредієнти:

- 1 кг картоплі;

- 50 грамів вершкового масла;

- 600 грамів грибів;

- 2 цибулини;

- 5 столових ложок пшеничного борошна;

- пів склянки сметани;

- олія;

- спеції за смаком.

Готуємо картопляні зрази наступним чином:

- цибулю дрібно порізати і підсмажити на олії;

- вимиті і почищені гриби нарізати пластинками;

- додати до цибулі і тушкувати до готовності, приправивши за смаком;

- картоплю відварити, можна в мундирі;

- потім зробити пюре, додавши вершкове масло і спеції;

- коли картопля трохи охолоне, вбити яйце і додати борошно, ретельно перемішати;

- на плоску поверхню, наприклад  дошку для нарізання, насипати борошно;

- покласти велику ложку тіста;

- придавити змащеною в олії рукою і в центр покласти ложку грибної начинки;

- обережно защипнути краї і обкачати в борошні;

- смажити в олії до утворення золотистої скоринки;

- при подачі на стіл полити сметаною і посипати дрібно нарізаною зеленню.

 

II. Для прихильників здорового харчування, або тим хто не любить смажену їжу, можна приготувати запечені картопляні зрази з м’ясною начинкою.

Необхідні інгредієнти:

- 1 кг картоплі;

- 500 грамів яловичого м’яса;

- 4 яйця;

- 2 цибулини;

- 4 ст. ложки борошна;

- сухарі панірувальні;

- спеції,

- олія.

Готуємо запечені картопляні зрази з м’ясною начинкою наступним чином:

- вимиту картоплю варимо у мундирі або очищуємо і ріжемо шматочками у підсоленій воді;

- цибулю дрібно січемо і підсмажуємо в олії до золотистого кольору;

- яловичину нарізаємо дрібними шматочками і відправляємо тушкуватися до сковорідки, приправивши за смаком;

- два яйця відварюємо, чистимо і нарізаємо дрібними кубиками;

- відварену картоплю потовкти, додавши 1 яйце і борошно, розім’яти щоб не було грудочок;

- із підсмаженого з цибулею м’яса і варених яєць зробити начинку, ретельно перемішавши;

- ліпити як пиріжки, змащуючи руки олією, щоб не прилипала картопля;

- обваляти в сухарях;

- на протвінь з промащеним пергаментом викласти зрази і змастити зверху жовтком;

- випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20-30 хвилин, доки не зарум’яняться.

 

Начинка може бути різноманітною - крабові палички, рис з яйцем, риба, тушкована і квашена капуста, печінка, субпродукти і інше. Крім сметани, в якості соусу можна використати тартар, майонез і інші.


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Паштет з печінки

Паштет з печінки

ніжний вершковий післясмак

Детальніше
Запечена картопля

Запечена картопля

смачно і ситно

Детальніше
Котлети у томатному соусі

Котлети у томатному соусі

яскраво й апетитно

Детальніше