Головна Перші страви Окрошка


Окрошка

Окрошка

Холодний ситний суп чудово втамовує голод.


Практично кожен середньостатистичний мешканець нашої країни полюбляє окрошку. Пік її приготування припадає на весняно-літній період, коли дозрівають головні складові холодного супу – редиска і огірки. А у відкритому грунті виростає ароматна зелень кропу, петрушки, салату і інше.

 

Слово окрошка з’явилось у 19 столітті, як страва для починаючих кулінарів. Її готували з давніх-давен, але під іншою назвою. Наприклад, їсти квас або тюрю. Окрошка була пісною стравою, але згодом почали додавати м'ясо. Зараз, додають не тільки славнозвісну лікарську ковбасу, а й шинку, креветки, молюски.

 

I. Окрошка на кефірі

Для приготування окрошки на кефірі необхідні наступні інгредієнти:

- 200 грамів свіжого редису;

- 3 огірка;

- 3 картоплини;

- 1 пучок зеленої цибулі;

- зелень кропу;

- 2 зубки часнику;

- 3 яйця;

- 1 л кефіру;

- 1 ч. ложка тертого хріну;

- 1 ст. ложка цукру;

- 1 ч. ложка солі;

- 1 ст. ложка оцту;

- італійські трави;

- листя салату;

- мелений чорний перець.

Готуємо окрошку на кефірі наступним чином:

- вимиту редиску нарізаємо спочатку тонкими пластинками, а потім соломкою;

- огірки подрібнюємо так само як і редиску;

- зелену цибулю добре промити під проточною водою і дрібно на шинкувати кільцями;

- салат порвіть руками на невеликі шматочки;

- окріп перебрати і дрібно нарізати;

- яйця відварити вкруту і подрібнити невеликими кубиками;

- картоплю зварити в мундирі, охолодити і почистити;

- дві нарізати кубиками, а одну просто подавити;

- всі інгредієнти скласти в каструлю;

- додати два зубки роздчавленого часнику, цукор, сіль, мелений чорний перець, оцет, тертий хрін;

- кефір змішати з 1,5 склянками охолодженої перекип’яченої води;

- отриманою сумішшю залити подрібнені інгредієнти;

- посипати італійськими травами і поставити в холодильник на декілька годин.

 

II. Окрошка на томатному соку.

Для її приготування необхідні наступні інгредієнти:

- 4 картоплини;

- 2 морквини;

- 2 яйця;

- 1 свіжий огірок;

- 2 солоні або мариновані огірки;

- 300 грамів відварного м'яса;

- 800 мл томатного соку;

- 200 мл маринаду з огірків;

- пучок зеленої цибулі;

- мелена паприка;

- сметана;

- гірчиця;

- сіль.

Готується окрошка на томатному соусі наступним чином:

- відварюємо в мундирі картоплю і моркву, охолоджуємо, чистимо і нарізаємо кубиками;

- вимиту зелену цибулю подрібнюємо кільцями;

- свіжий і солоний огірок нарізати кубиками;

- будь-яке відварене м'ясо порізати кубиками;

- яйця зварити вкруту і подрібнити так само як і м'ясо;

- приготувати заправку, змішавши томатний сік і маринад, приправивши паприкою та іншими спеціями, охолодити;

- всі інгредієнти змішати в посудині і додати заправку;

- при подачі, покласти ложку сметани і трохи гірчиці.

 

III. Не менш популярною виступає окрошка на квасі.

Для приготування окрошки на квасі необхідно мати такі складові:

- 3 картоплини;

- 3 яйця;

- по 150 грамів вареної або підкопченої ковбаси, шинки і м’яса;

- 6 редисок;

- 2 свіжих огірка;

- 2 солоних огірка;

- 200 грамів грибів;

- сметана;

- тертий хрін;

- квас;

- зелень кропу;

- зелена цибуля;

- гірчиця;

- сіль;

- спеції.

Готуємо окрошку на квасі наступним чином:

- картоплю заливаємо водою і відварюємо в мундирі;

- охолоджуємо, очищуємо і нарізаємо кубиками;

- варені яйця подрібнюємо і додаємо до картоплі;

- редиску, свіжі і солоні огірки нарізаємо соломкою або кубиками, тобто на власний смак;

- гриби чистимо і відварюємо, відкидаємо на сито і додаємо до решти інгредієнтів;

- всю зелень перебрати, промити і дрібно посікти;

- з'єднати всі складові, приправивши гірчицею, тертим хріном, сіллю і перцем;

- суміш заправити квасом і поставити в прохолодне місце на декілька годин.

 

Сьогодні, в магазині можна купити будь-які свіжі овочі. Тому не зволікайте, приготуйте окрошку. Вона добре освіжає та додає сил. Смачного.


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Борщ

Борщ

Борщ - це одна з традиційних українських страв, яку має вміти готувати кожна господиня.

Детальніше
Омлет

Омлет

Різні рецепти найсмачніших омлетів з усього світу.

Детальніше
Суп-пюре

Суп-пюре

Детальніше