Головна Печиво Рахат лукум


Рахат лукум

Рахат лукум

Смакота зі сходу, яка не залишить байдужим нікого!


 

Одна із самих популярних східних солодощів. В перекладі з арабської мови звучить як «насолода для горла». Рахат Лукум поширений у всіх куточках світу,а також на Україні.

 

Відомо, що смакоту винайшов Алі Махідін Бакир. Йому надійшло прохання від самого султана, якому набридло їсти тверді солодощі. Новий десерт мав сподобатись коханим дружинам, був справжньою насолодою з божественним смаком.

 

В результаті кулінарних експериментів світ побачив Рахат Лукум. Кондитер змішав цукровий сироп з розчиненим у воді крохмалем, розлив у плоску форму, змащену маслом. Коли вся маса застигла, Алі Махідін Бакир розрізав її на порційні шматочки, пересипавши їх цукровою пудрою.

 

Звісно, це був самий простий рецепт приготування Рахат Лукуму. Згодом, він почав розширювати свій асортиментний ряд. В нього почали додавати мед, різноманітні горіхи, сухофрукти, лимонну цедру, фрукти, шоколад. Не обійшлося і без прянощів – ваніль, кориця, сезам, кокосова стружка і т.д.

 

Алі Махідін Бакир отримав всенародне визнання, став зіркою Османської імперії. В центрі самого серця Стамбулу він відкрив свій маленький магазинчик, який і досі працює. Ним володіють нащадки великого кондитера.

 

На початку 19 століття вся Європа була в захваті від Рахат Лукуму, особливо англійці. Вони обожнювали ласувати ним до чаю, замість цукру в прикуску.

 

В приготуванні Рахат Лукуму немає нічого складного.

Для сиропу потрібно:

1 кг цукру;

300 мл води.

 

Для крохмального молока:

100 грамів крохмалю;

200 грамів холодної перекип’яченої води;

 

Для обсипки:

100 грамів цукрової пудри;

1 пакетик ванільного цукру або 1 ванільна паличка.

 

Для Рахат Лукуму:

5 ст ложок фруктового сиропу;

2 ч.л. цитрусової цедри;

1 капля трояндової олії або сиропу;

1 щепотка куркуми або шафрану;

150 грамів будь-яких горіхів.

 

Щоб приготувати Рахат лукум потрібно:

- із цукру і води зварити цукровий сироп;

- у киплячий цукровий сироп влити холодний крохмальний розчин, варити на тихому вогні, помішуючи дерев'яною ложкою;

- додавати в наступній послідовності: фруктовий сироп, цедру, прянощі, трояндову олію;

- уварити до густого стану, постійно помішуючи щоб не пригоріло;

- готову массу вилити у плоску форму із розкладеними горіхами  і поставити у холоднее місце на ніч;

- коли Рахат Лукум затвердіє, порізати на невеликі порційні шматочки і обкачати у цукровій пудрі.

 

Скуштуйте! Це набагато смачніше за куповані ласощі з магазину. З Рахат Лукумом можна фантиазувати скільки завгодно! Додати сезонні ягоди чи фрукти, перетворивши їх на пюре. Ніяких обмежень з горіхами, до того ж можна взяти різні – ліщину, мигдаль, волоські, арахіс, бразильські, фісташки. Приготуйте різний лукум! Це дуже смачно!

 

 

 


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Вівсяне печиво

Вівсяне печиво

Навіщо йти в магазин, якщо можна приготувати вдома чудове вівсяне печиво...

Детальніше
Пісочне печиво

Пісочне печиво

Пісочне печиво - просте, дешеве, смачне печиво...

Детальніше
Печиво трояндочка

Печиво трояндочка

Оригінальне печиво, яке не потребує багато часу для приготування.

Детальніше