Головна Салати Салат Грецький


Салат Грецький

Салат Грецький

Всім давно знайомий і такий рідний на нашому столі! Його можна сміливо віднести до топ-10 найпопулярніших салатів!


Ця страва із овочів, з додаванням оливкової оліє та сиру прийшла до нас з Греції. Салат користувався популярністю як у звичайних селян, так і вельмож. Поступово він перекочував із ресторанів і кафе до сімейних столів. Традиційно помідори нарізались дольками, огірки без шкірки на пів сантиметрові кружальця, солодкий перець і цибулю – тонко нарізаними половинками. Важливо, що останні два складові викладають тільки після помідорів і огірків! Поверх подрібнених овочів викладали нарізаний кубиками овечий сир і чорні оливки, тобто маслини. В якості заправки виступала оливкова олія, сіль та оре гано. Дуже цікаво, що салат ні в якому разі не перемішувався! Подавалась страва з підсмаженим білим хлібом, який вмочували в суміш овочевого соку, оливкової олії і приправ. Грецький салат був дуже поширений, адже складався з місцевих продуктів, які були в кожного простого селянина. 

Сам рецепт дещо змінився, модифікувався, адже кожна господиня вносила щось своє. Іноді, за браком сиру фета чи бринза додають твердий сир, але звісно це зовсім не той смак.

 

Для приготування класичного Грецького салату нам потрібні:

- 3 шт великі стиглі помідори;

- 3 шт огірки;

- по половинці болгарського перцю різних кольорів;

- червона цибуля або салатна біла;

- 200 грамів оливок і маслин без кісточок ;

- сік половини лимона;

- оливкова олія;

- сіль;

-  перець.

 

Як бачите, продукти доволі прості, тому беремося до роботи:

-          беремо великий салатник і складаємо по черзі інгредієнти;

-          спочатку шинкуємо півкільцями цибулю, так щоб вона встигла дати сік;

-          вимиті помідори обережно нарізаємо крупними шматочками;

-          огірки ріжемо півкільцями, або кубиками, тут вже як вам до смаку;

-          болгарський перець ми взяли трьох кольорів, але можна обійтися і одним, шинкуємо соломкою;

-          готуємо заправку, збивши сік половини лимону і оливкову олію;

-          до нарізаних овочів додаємо маслини, оливки, нарізаний кубиками сир;

-          додаємо мелений чорний перець, сіл і заправляємо;

-          обережно перемішуємо, щоб не розпався сир, так як він досить ніжний і крихкий.

 

Ви можете приготувати Грецький сала т за класичним рецептом, або спробувати під коректувати його на власний смак. Іноді, навіть одна спеція здатна суттєво змінити всю страву.

 

Варіації на тему Грецького салату досить різні, тому можна сміливо додавати перець чілі, паприку, часник, базилік та інші спеції. Теж саме із зеленню, адже перо цибулі, петрушка, окріп, кінза подобається багатьом. Експериментуйте, головне щоб смакувало!


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Салат Юлія

Салат Юлія

Салат Юлія - це дуже смачний овочевий салат з грибами, кукурудзою, перцем та соленими огірками

Детальніше
Салат з шинки

Салат з шинки

Салат з шинки - дуже ситний і смачний м'ясний салат, який можна готувати як у будні, так і в свята.

Детальніше
Салат Оленка

Салат Оленка

Салат з печериць, крабових паличок, яєць та свіжих огірків.

Детальніше