Головна Торти Штолен


Штолен

Штолен

Пікантний домашній кекс! Символ Різдва!


Класичний рецепт смачного кексу, який в Німеччині має назву штолен. Він асоціюється зі святом Різдва. Є символом сповитого немовляти Ісуса Христа.

 

I. Для приготування штольня потрібні наступні інгредієнти:

- 100 грамів вершкового масла;

- 250 грамів муки;

- 1 яйце;

- цедра 1 лимону;

- 150 грамів суміші цукатів і горіхів;

- 50 мл рому;

- 100 мл молока;

- 100 грамів цукру;

- 100 грамів цукрової пудри;

- сіль на кінчику ножа;

- 1 чайна ложка спецій – імбиру, меленого мускатного горіха, ванілі, кориці;

-  пів столової ложки сухих дріждів.

Приступаємо до приготування штолень:

- суміш цукатів і горіхів залити на ніч ромом;

- змішати більшу половину цукру зі спеціями, цедрою, ваніллю і сіллю;

- вершкове масло розм’якшити але не розтопити;

- половину молока гарно розмішати з яйцем;

- потім готуємо опару – решту молока прогріваємо, змішуємо з сухими дріждями і поставити в тепле місце;

- коли опара підійде, замішуємо тісто – додаємо м’яке масло, цукор зі спеціями, молоко збите з яйцем і борошно;

- як тільки тісто стане еластичним, покласти до посудини, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшло;

- потім знову вимішуємо, додавши цукати і горіхи просочені ромом;

- розкачуємо тісто товщиною 1см у вигляді овалу;

- увага! Складаємо овал на дві частини, а потім верхній край перегинаємо пополам;

- викладаємо на змазаний вершковим маслом протвінь і даємо піднятися ще хвилин 30-40;

- випікаємо в духовці 1 годину при температурі 160 градусів;

- решту масла розтопити і змазати ним ще гарячий штолень, щедро обсипати цукровою пудрою і дати охолонути;

- потім загорнути в пергамент або фольгу і зберігати в сухому темному місці;

- штолен можна куштувати 4 тижня від дня приготування.

 

II.Сирно-апельсиновий штолень.

Для приготування сирно-апельсинового штольня необхідно:

-100 грамів цукру;

-70 грамів вершкового масла;

-200 грамів кремоподібного сиру;

-5 грамів ваніліну;

-1,5 склянки пшеничного борошна;

-1 куряче яйце;

-2 чайні ложки розпушувача;

-1 апельсин (цедра);

-50 грамів подрібнених волоських горіхів;

-50 грамів кураги;

-50 грамів родзинок;

-сіль,

-склянка цукрової пудри.

Приступаємо до приготування сирно-апельсинового штольня:

- сухофрукти розпарити в гарячій воді, висушити і обваляти в борошні;

- із просіяного борошна, розпушувача, розм’якшеного вершкового масла, цукру, яйця, солі, цедри, ваніліну, сиру, горіхів і сухофруктів замісити тісто, воно має бути еластичним і м’яким;

- розкачати тісто шаром в 1,5 см, сформувати продовгуватий кекс, а потім завернути край нагору;

- випікати 45 хвилин при температурі 180 градусів, прикривши верх пергаментом;

- ще гарячим, змазати розтопленим вершковим маслом і присипати цукровою пудрою.

 

Не пожалкуйте часу! Порадуйте себе смачною домашньою випічкою.

 


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Сирник

Сирник

Рецептів сирників є безліч. Кожна господиня готує його по-своєму – з маком, яблуками, сухофруктами, родзинками і т.д. Ми пропонуємо вам рецепт класичного сирника.

Детальніше
Шоколадно-банановий торт

Шоколадно-банановий торт

Шоколадно-банановий торт - це дуже смачний десерт, який не потребує багато часу і затрат...Порадуйте ним своїх рідних та близьких.

Детальніше
Медовик

Медовик

Медовик - це ніжний торт, що поєднує в собі смак м'яких медових коржів з легкою начинкою, покритий золотистої крихтою.

Детальніше