Шурпа

Шурпа

Гаряча ситна юшка з пісної баранини і великої кількості овочів.


Досить поширена страва. Вона являє собою суп на м’ясному бульйоні, з додаванням великої кількості овочів і прянощів. В багатьох регіонах її готують по-своєму. Одні на свіжому м’ясі, інші на тушкованому чи смаженому. Додавання особливих прянощів – головна родзинка страви. Часто шурпу готують на квасі.  В деяких народах, до юшки обов’язково додають домашню локшину чи щипанці.

Щодо видів м’яса, то можна використати не тільки традиційну баранину, а й телятину, свинину, птицю чи навіть рибу і морепродукти. В будь-якому випадку – ви отримаєте ситну і наваристу юшку.

 

 I. Шурпа

Для приготування шурпи потрібно:

- 700 грамів баранини або телятини;

- 2 морквини;

- 2 цибулини;

- 6 середніх картоплин;

- 2 болгарських перці;

- 2 спілих помідори;

- 2 зубки часнику;

- 2 ст. ложки томатної пасти;

- прянощі і приправи;

- сіль і перець;

- зелень.

Шурпа готується наступним чином:

- м'ясо варимо цілим шматком, або нарізаємо шматочками, зливаючи першу воду;

- цибулю нарізати кубиками і обсмажити в сковорідці;

- додати відварне м'ясо і трохи просмажити з цибулею;

- в сковорідку додати натерту моркdу, порізані помідори без шкірки і перець, томатну пасту;

- залити бульйоном і тушкувати 30 хвилин;

- картоплю помити і порізати однаковими шматочками;

- в каструлі закип’ятити решту бульйону, додати тушковану заправку з м'ясом і картоплю;

- варимо до готовності картоплі;

- також додати давлений часник і зелень.

 

II. Шурпа вегетаріанська.

Якщо ви на дієті, або вегетаріанець, то приготуйте смачну наваристу юшку.

Для приготування вегетаріанської шурпи знадобиться:

- 1 стакан бобів нуту;

- 4 середні картоплини;

- 2 болгарські перці – червоний і зелений;

- 1 цибулина;

- 1 великий стиглий помідор;

- 1 ст. ложка томатної пасти;

- 2 зубки часнику;

- рослинна олія;

- петрушка;

- спеції.

Щоб приготувати вегетаріанську шурпу необхідно:

- з ночі замочений нут залити водою і варити 1 годину;

- дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на розігрітій олії;

- перець порізаний кубиками, томатну пасту, помідор без шкірки додаємо в сковорідку;

 -потім вливаємо відвару з нуту і тушкуємо;

- в каструлю у нутом додаємо тушковані овочі, картоплю, солимо, перчимо;

- коли картопля буде готова, додати зелень.

 

III. Шурпа по-узбецькому.

Оригінальний рецепт шурпи із Узбекістану, для якого знадобиться:

- 600 грамів баранини на кісточці;

- 2 цибулини;

- 2 морквини;

- 2 ріпи;

- 5 середніх картоплин;

- 2 болгарських перці, бажано різнокольорові;

- 1 стручок перцю чілі;

- 2 великі помідори;

- зелень петрушки, кінзи, базиліку;

- зіра, сіль, перець.

Приготування шурпи по-узбецькому наступний:

- у казан покласти вимиту баранину на кісточці, залити водою і варити  на тихому вогні, знімаючи піну;

- одну цибулину нарізаємо півкільцями, а іншу – навпіл;

- моркву крупно нарізаємо;

- до м'яса кидаємо всю цибулю, а через пів години виймаємо та що було половинками;

- додаємо моркву, дрібку зіри і цілий стручок перцю;

- через пів години вкидаємо нарізану ріпу, крупно нарізану картоплю і помідори без шкірки;

- потім додаємо нарізаний солодкий перець і зелень;

- солимо і перчимо;

- коли овочі готові, виймаємо м'ясо і нарізаємо, розкладаємо на глибоких тарілках;

- потім заливаємо юшкою з овочами.

 

 IV. Шурпа по-ялтинському.

Для неї знадобляться такі інгредієнти:

- 1 кг баранини на кісточці відварної;

- 500 грамів пісної м’якоті баранини (сирої);

- 5 картоплин;

- 2 помідори;

- 2 цибулини;

- спеції;

- зелень.

Розпочинаємо готувати шурпу наступним чином:

- очищені і вимиті овочі нарізаємо кільцями;

- викладаємо шарами з м’ясом і посипаємо спеціями;

- вливаємо бульйон від варки м'яса і склянку білого вина;

- ставимо до духовки, розігрітої до 200 градусів і доводимо до закіпання;

- потім зменшуємо температуру до 180 градусів і накриваємо форму кришкою чи фольгою;

- через годину виймаємо, посипаємо зеленню і тримаємо в духовці 10-15 хвилин.

Не бійтеся додати свою нотку! Шурпа від цього не постраждає, а буде ще оригінальнішою.

 


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Паштет з печінки

Паштет з печінки

ніжний вершковий післясмак

Детальніше
Запечена картопля

Запечена картопля

смачно і ситно

Детальніше
Котлети у томатному соусі

Котлети у томатному соусі

яскраво й апетитно

Детальніше