Головна Перші страви Суп харчо


Суп харчо

Суп харчо

Національна страва грузинської кухні, особливо смакує в холодну пору року.


В грузинській кухні знайдеться чимало смачних страв, але суп харчо посідає особливе місце. Головними інгредієнтами супу харчо виступає яловичина, грецькі горіхи і соус ткемалі. Проте, єдиного і точного рецепту приготування страви не має. Кожен регіон, кожна господиня внесла щось своє в суп харчо. Тому страва вже не готується лише з яловичиною. В рецепті можна зустріти будь-яке м'ясо – баранину, свинину, курятину, індичатину, навіть рибу.

Щодо соусу ткемалі, то його замінюють чорносливом, свіжими сливами і аличею, томатною пастою, соусом або помідорами.

Традиційний набір спецій для супу харчо – лавровий лист, перець горошком, часник, хмелі сунелі. Але кожен приправляє страву на власний смак. Для любителів гострих страв можна додати перець чилі, а дехто кидає не зубки часнику, а лише дрібку.

 

I. Грузинський суп харчо.

Для приготування грузинського супу харчо потрібні такі інгредієнти:

- 2,5 літри води;

- 500 грамів яловичої грудинки;

- 4 цибулини;

- пів склянки рису;

- пів склянки грецьких горіхів;

- 2 столові ложки соусу ткемалі;

- 2 чайні ложки хмелі сунелі;

- 1 столова ложка борошна;

- сіль;

- часник;

- лавровий лист;

- зелень.

Рецепт приготування грузинського супу харчо включає наступні етапи:

- грудинку промити, порізати порційними шматочками, залити водою і довести до кипіння;

- злити першу воду або зняти накип шумівкою;

- приправити за смаком і варити майже до готовності;

- засипати промитий рис, дрібно нарізану цибулю, декілька зв’язаних гілочок петрушки і кінзи;

- грецькі горіхи і часник розчавити в ступці і додати в суп;

- за 20 хвилин до готовності додати ткемалі;

- потім засипати хмелі сунелі, приправити сіллю і лавровим листом.

 

II. Суп харчо зі сливами.

Для приготування супу харчо зі сливами необхідні такі інгредієнти:

- 500 грамів нежирної яловичини;

- 2 цибулини;

- 3 зубки часнику;

- 200 грамів стиглих помідорів;

- пів склянки рису;

- 150 грамів слив;

- зелень петрушки, кропу, базиліку;

- сіль;

- перець горошком.

Готуємо суп харчо зі сливами наступним чином:

- м'ясо промити і нарізати невеликими шматочками, залити водою і варити на слабкому вогні;

- бажано злити воду після 1-го кипіння, або знімати піну шумівкою;

- додати дрібно нарізану цибулю, розчавлений часник, рис, кислі сливи;

- приправити за смаком і варити 30 хвилин;

- помідори занурити в киплячу воду, зняти шкіру;

- крупно нарізати і тушкувати окремій посудині, заливши бульйоном з м’яса;

- потім з’єднати з супом харчо;

- за декілька хвилин до готовності, посипати зеленню.

 

III. Суп харчо рибний

Для приготування рибного супу харчо необхідні такі інгредієнти:

- 500 грамів риби;

- 4 цибулини;

- корінь селери;

- петрушка – корінь і зелень;

- 2 зубки часнику;

- 2 столові ложки томатного соусу;

- перець горошком;

- 100 грамів грецьких горіхів;

- зелень петрушки, кінзи, кропу;

- сіль.

Готуємо рибний суп харчо наступним чином:

- випотрошену рибу залити водою, приправити і варити 15 хвилин;

- вийняти з бульйону, відділити від кісток і розділити на порції;

- цибулю дрібно порізати і вкинути на розігріту сковорідку, заливши рибкою;

- протушкувати до готовності;

- селеру і корінь петрушки натерти на терці;

- в киплячий бульйон вкинути рибу і тушковану цибулю;

- заправити томатним соусом, товченими горіхами з часником, селеру і корінь петрушки;

- за 5 хвилин до готовності додати лавровий лист, дрібно нашинковану зелень.

 

Потрібно уважно підійти до вибору інгредієнтів! Саме від якості і всіжості продуктів, буде залежати смак супу харчо. Якщо у вас немає якогось інгредієнту, то можете запросто замінити його. Головне - ваша кулінарна фантазія і смаки.


Приблизна тривалість приготування
Назад


Подібні рецепти


Борщ

Борщ

Борщ - це одна з традиційних українських страв, яку має вміти готувати кожна господиня.

Детальніше
Омлет

Омлет

Різні рецепти найсмачніших омлетів з усього світу.

Детальніше
Суп-пюре

Суп-пюре

Детальніше